FIT CIASTO RAFFAELLO

16/04/2019

FIT CIASTO RAFAELLO

Wartości odżywcze: 

Wartość energetyczna (kawałek 100g / całego ciasta): 173 kcal / 1944 kcal

Białko: 13  g / 146 g

Węglowodany: 10 g /  106 g

Tłuszcz: 9 g / 104 g

 

Składniki: 

Ciasto:

– 2 jajka

– 80g mąki pełnoziarnistej

– 30g otrębów owsianych

– 30g oleju kokosowego

– 30g odżywki białkowej o smaku białej czekolady / kokosa

– 150-200ml mleka 0%

– 20g erytrytolu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Środek :

– 200g twarogu chudego

– 30g odżywki białkowej o smaku białej czekolady / kokosa

– 30g erytrytolu

– 30g wiórek kokosowych

– 250ml mleka 0%

– 10g żelatyny + 50ml ciepłej wody

Polewa:

– 30g oleju kokosowego

– 30ml wody

– 10g erytrytolu

– 30g odżywki białkowej o smaku białej czekolady / kokosa

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Formę do pieczenia 23×23 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. Żółtka jaj ucieramy mikserem razem z erytrytolem do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
  3. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Wszystkiego suche składniki, prócz otrębów przesiewamy do miski.
  5. Do masy z żółtek jaj dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowaną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na średnich obrotach przez około 5 minut, dodając stopniowo mleka w celu uzyskania średnio gęstej jednolitej masy.
  6. Do masy dodajemy otręby i mieszamy łyżką
  7. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
  8. Przygotowujemy napar herbaciany. Do szklanki nalewamy 50ml gorącej wody i wrzucamy torebkę herbaty. Przykrywamy na 5-10 minut.
  9. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyciągamy je z formy dołem do góry, ściągamy papier do pieczenia i całe ciasto nasączamy naparem herbacianym. I pozostawiamy do ostygnięcia.

Środek

  1. Do naczynia wrzucamy twaróg, mleko, erytrytol oraz odżywkę białkową. Blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, energicznie mieszając. Żelatynę dodajemy do powstałej masy twarogowej i całość miksujemy przez około 3 minuty.
  3. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  4. Ciasto kroimy w połowie i przekładamy kremem.
  5. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Polewa:

  1. Olej rozpuszczamy w rondelku i dodajemy odżywkę białkową i erytrytol, mieszamy dopóki składniki idealnie się połączą.
  2. Ciasto wyciągamy z lodówki i polewamy przygotowaną polewą, którą warto posypać wiórkami kokosowymi.

Życzę smacznego 🙂

Michał Kot © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: Jan Kobiałka

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.