FIT CIASTO MARS

07/12/2018

FIT CIASTO MARS

 

Wartości odżywcze: (w 100g)

Wartość energetyczna: 315 kcal

Białko: 10 g

Węglowodany: 17 g

Tłuszcz: 23 g

 

Składniki: 

Ciasto:

– 80g oleju kokosowego rafinowanego

– 50g prawdziwego kakao

– 100ml mleka 0.5%

– 2 całe jajka

– 50g ksylitolu

– 150g mąki pełnoziarnistej

– 30g odżywki białkowej 

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Środek :

– 2 budynie śmietankowe* (60g) *bez cukru!

– 40g oleju kokosowego rafinowanego

syrop karmelowy 

Polewa:

– 40g oleju kokosowego rafinowanego

– 50g prawdziwego kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  2. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao i podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę.
  3. W misce ubić jajka z ksylitolem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.Wyłożyć je na blaszkę, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie.
  4. Budynie sporządzić według przepisu na opakowaniu, dodać opcjonalnie 2 łyżeczki ksylitolu i wystudzić do momentu, gdy budyń stanie się wręcz sztywny.
  5. Miękki, ale nierozpuszczony olej kokosowy zmiksować przez 2 minuty na małych obrotach, stopniowo dodawać budyń i powoli miksować.
  6. Polewa: Olej rozpuszczamy w rondelku i dodajemy kakao, mieszamy dopóki składniki idealnie połączą.
  7. Ciasto kroimy na pół, przekładamy kremem i sosem zero karmelowym i polewamy polewą czekoladową.
  8. Opcjonalnie na sos karmelowy można posypać orzechy bądź pokruszone herbatniki.

Życzę smacznego 🙂

Michał Kot © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: Jan Kobiałka

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.