CZEKOLADOWY OMLET

28/02/2019

CZEKOLADOWY OMLET

 

Wartości odżywcze: 

Wartość energetyczna: 825 kcal

Białko: 56 g

Węglowodany: 67 g

Tłuszcz: 37 g

 

Składniki: 

Ciasto:

– 10g oleju kokosowego rafinowanego

– 20g prawdziwego kakao

– 100ml mleka 0.5%

– 2 całe jajka

– 10g ksylitolu

– 60g mąki pełnoziarnistej

– 30g kazeiny o smaku naturalnym

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli i cynamonu

Środek :

– 40g dżemu truskawkowego niskosłodzonego

Polewa:

– 10g oleju kokosowego rafinowanego

– 20g prawdziwego kakao

– 10g ksylitolu

– 40 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do wysokiego naczynia i miksujemy na dużych obrotach przez 5-7 min.
  2. Na rozgrzaną patelnię, spryskaną olejem wylewamy powstałą masę i przykrywamy przykrywką. Na średnim ogniu pieczemy omleta przez ok.3-5 min, później obracamy go i tyle samo czasu pieczemy drugą stronę.
  3. Gotowego omleta dzielimy na pół i przekładamy dżemem.
  4. W małym rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i ksylitol, dodajemy stopniowo kakao ciągle mieszając. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję polewy, także stopniowo dodajemy wody i mieszamy.
  5. Gotową polewę rozlewamy na omleta, można opcjonalnie dodać na górę to na co mamy ochotę i na co nam kalorie pozwalają 😛

Życzę smacznego 🙂

Michał Kot © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: Jan Kobiałka

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.