SERNIK BIAŁKOWY

03/04/2019

SERNIK BIAŁKOWY 

 

Wartości odżywcze: 

Wartość energetyczna (kawałek 100g / całego ciasta): 128 kcal /1418 kcal

Białko: 13  g / 139 g

Węglowodany: 9 g /  94 g

Tłuszcz: 6 g /54 g

 

Składniki: 

Ciasto:

– 2 jajka

–200g jogurtu naturalnego

– 50ml mleka 0,5%

– 50g mąki pszennej

– 50g odżywki białkowej

– 20g prawdziwego kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Środek :

– 100g twarogu chudego

– 1 budyń śmietankowy o obniżonej zawartości cukru

– 40g erytrytolu

– 30g odżywki białkowej

– 250ml mleka 0.5%

– 10g  żelatyny+ 50ml ciepłej wody

Polewa:

– 20g oleju kokosowego rafinowanego

– 30ml wody

– 20g erytrytolu

– 40g prawdziwego kakao

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Formę do pieczenia 23×23 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wszystkiego składniki dajemy do wysokiego naczynia i dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do do formy i wstawiamy do piekarnika na 20-30 min. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia się.
  2. Środek: Do naczynia wrzucamy twaróg, mleko, erytrytol oraz budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, energicznie mieszając. Żelatynę dodajemy do powstałej masy twarogowej i całośc miksujemy przez około 3 minuty. Masę przelewamy do formy i przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
  3. Polewa: Olej rozpuszczamy w rondelku i dodajemy kakao i erytrytol mieszamy dopóki składniki idealnie się połączą. Studzimy.
  4. Upieczone oraz wystudzone polewamy polewą czekoladową.
  5. Opcjonalnie na górę dodajemy to na co mamy ochotę i kalorie nam pozwalają 😀

Życzę smacznego 🙂

Michał Kot © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: Jan Kobiałka

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.