FIT CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

11/03/2019

FIT CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

 

Wartości odżywcze: 

Wartość energetyczna (kawałek 100g / całego ciasta): 133 kcal /1733 kcal

Białko: 10 g / 128 g

Węglowodany: 11 g/ 132 g

Tłuszcz: 6 g /77 g

 

Składniki: 

Ciasto:

– 50g mąki kokosowej

–70g mąki pszennej

-40g erytrytolu

– 2 jajka

– 30g kazeiny o smaku naturalnym

– 200-350ml mleka 0,5%

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

–  1 budyń czekoladowy bez cukru

Środek :

– 100g twarogu chudego

– 40g erytrytolu

– 30g odżywki białkowej o smaku białej czekolady

-100-250 ml mleka 0,5%

– 30g posiekanych orzechów

– 5g żelatyny+ 50ml ciepłej wody

Polewa:

– 20g oleju kokosowego rafinowanego

-30 ml wody

-20g erytrytolu

– 40g prawdziwego kakao

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W misce ubijamy jajka z erytrytolem (ok. 4-7 minut) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy obie mąki, kazeinę oraz budyń, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite jajka do miski z mąką i miksujemy na wolnych obrotach dodając stopniowo mleko do uzyskania jednolitej płynnej  i średnio-gęstej konsystencji. Wykładamy ciasto na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy przez ok. 30 minut w formie.
  2. Środek: W osobnym naczyniu widelcem rozdrabniamy twaróg, dodajemy odżywkę białkową oraz erytrytol. Dodając stopniowo mleka miksujemy na wysokich obrotach wszystkie te składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Do szklanki wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy ją w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna ostygnie wlewamy ją do powstałej masy i dokładnie mieszamy. Na koniec do kremu dodajemy posiekane orzechy. Gotowy krem wkładamy na 20 min do lodówki.
  3. Polewa: Olej rozpuszczamy w rondelku i dodajemy kakao i erytrytol mieszamy dopóki składniki idealnie się połączą. Studzimy.
  4. Upieczone oraz wystudzone ciasto kroimy na pół, przekładamy kremem i polewamy polewą czekoladową. Można dodatkowo włożyć je na godzinę do lodówki.

Życzę smacznego 🙂

Michał Kot © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: Jan Kobiałka

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.